Raporte

Moody`s “skanon” ekonominë shqiptare/ “E varur nga bujqësia, turizmi, moti. Të rinjtë e arsimuar do vazhdojnë të largohen”

0

“Scan Intel” ka siguruar ekskluzivisht raportin periodik të agjencisë së vlerësimit të kreditit Moody`s për vendin tonë. Nuk bëhet fjalë për një veprim mbi notën e borxhit, por vetëm për një analizë mbi ekonominë dhe financat shqiptare në tërësi. Agjencia ka rishikuar në rënie projeksionet për rritjen ekonomike të vendit këtë vit dhe vitin e ardhshëm. Për vitin aktual, projeksionet e reja flasin për 3.4% rritje, nga 4.5% që ishin parashikimet në muajin mars. Pavarësisht këtyre projeksioneve, agjencia thekson se këto parashikime janë shumë të pasigurta, si pasojë e zhvillimeve të papritura, sidomos në skenën ndërkombëtare, me konfliktin Rusi-Ukrainë në zhvillim e sipër.

Sipas `Moody`s`, ekonomia dhe financiat shqiptare janë të varura nga 3 sektorë: Bujqësia, Turizmi dhe Energjia. Çdo ngadalësim në njërin prej këtyre sektorëve do të sillte ngadalësim të ekonomisë në tërësi si dhe përkeqësim të financave publike, e për rrjedhojë edhe të notës së vlerësimit të borxhit sovran, aktualisht në “B1 – me perspektivë të qendrueshme”.

Ekspozimi i drejtpërdrejtë i ekonomisë shqiptare ndaj konfliktit Rusi-Ukrainë vlerësohet i ulët nga agjencia, që shton se, pavarësisht kësaj, një zgjerim i mundshëm i konfliktit, me përfshirjen eventuale të NATO-s, padiskutim që do të kishte impakt në ekonominë shqiptare.

Një vëmendje të veçantë në raportin e gjigandit të vlerësimit të kreditit, `Moody`s`, marrin edhe kontratat e Partneritetit Publik Privat (PPP). “Mbështetja në rritje e autoriteteve ndaj skemave të Partneritetit Publik Privat për të nxitur investimet paraqet rreziqe fiskale. Stoku i PPP-ve vlerësohet të jetë rritur ne 50% të PBB-së gjatë vitit 2021, nga rreth 33% që ishte kjo normë në vitin 2018”-nënvizon agjencia.

“Rreziqet kryesore fiskale të Shqipërisë lidhen me importin e energjisë elektrike, të varur nga kushtet atmosferike, detyrimet e prapambetura që rrjedhin nga sektori energjetik, rikthimi i pronave të ish-pronarëve, si dhe nga skemat e Partneritetit Publik Privat”-nënvizon mes të tjerash agjencia.

Sa i përket sektorit të turizmit, agjencia nënvizon se, deri në vitin 2028 pritet që të përfaqësojë 33% të Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit, por se nga ana tjetër, ky objektiv dhe potencial është i varur nga një pengesë madhore; parashikimet për mungesa të mëdha të krahut të punës në ndërtim dhe shërbimet turistike. Edhe elementët demografikë, si tkurrja e popullsisë, pritet të kenë impakt domethënës në ngadalësimin ekonomik të vendit gjatë 3 dekadave në vijim. Sipas `Moody`s`, deri në vitin 2050, popullsia e Shqipërisë do të tkurret me një hap prej 0.5% çdo vit mesatarisht, ndërkohë që forca aktive e punës do të tkurret mesatarisht me 0.6% çdo vit, deri në 2050-ën.

“Shqipëria me shumë gjasa do të vijojë të përjetojë migrim neto dalës të ndjeshëm. Norma e migracionit neto u rrit nga 0.6% e popullsisë në 2011-tën, në 1.2% në 2021-shin. Më të rinjtë dhe më të mirëarsimuarit me shumë gjasa do të vijojnë të përbëjnë bërthamën e emigrantëve, duke sjellë edhe një mungesë të profesionistëve. Impakti negativ i emigrimit zbutet disi nga vëllimi i lartë i remitancave”-nënvizon mes të tjerash agjencia.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Rritja e çmimeve “frenon” tregtinë e jashtme/ Eksport+Import bien me 8.3% në volum gjatë majit, por vlejnë 246 mln euro më shumë se vjet

Postimi mëparshëm

Sa na kushton “qejfi”? Një familje shqiptare shpenzon 16 mijë lekë çdo muaj për argëtim, Tiranasit të parët

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.