Ekonomi

Energjia, sa të varur jemi nga importi? 30.7% e konsumit mbulohet nga jashtë, bie lehtë varësia

0

Të dhënat e “Agjencisë Europiane të Statistikave”, mbi varësinë nga importet e energjisë, tregojnë se gjatë vitit 2020, Shqipëria importoi 30.7% të energjisë që ka konsumuar. Krahasuar me vitin 2019-të vërehet një rënie me 0.8 pikë përqindje, si pasojë e kërkesës së kufizuar për shkak të pandemisë Covid-19. Po të hedhim një vështrim që nga viti 2011, shohim se ky tregues ka arritur pikën më të lartë gjatë vitit 2017-të, duke regjistruar rreth 38% import të energjisë. Shifrat tregojnë se Bashkimi Europian importoi 57.5% të energjisë që konsumonte, gjatë vitit 2020, duke pësuar një rënie me gati 3 pikë përqindje, krahasuar me vititn 2019-të.

Po të bëjmë një krahasim me vendet e rajonit, shohim se Maqedonia e Veriut, regjistron nivelin më të lartë të importit të energjisë që konsumon, me 63.2%. Në rajon, Shqipëria renditet e dyta, ndjekur nga Serbia, e cila gjatë vitit 2020, importoi 29,8% të energjisë që konsumonte. Të dhënat për Kosovën, tregojnë se ka importuar 29.5% të energjisë. Mali i Zi renditet në fund të vendeve të rajonit me nivelin më të ulët të energjisë së importuar, me 27.4%. Për Bosnje Hercegovinën të dhënat për vitin 2020 nuk janë të disponueshme. Nga një panoramë e përgjithshme e të gjitha vendeve që kanë të dhëna, shohim se Malta mban vendin e parë dhe gjatë vitit 2020 ka importuar 97.55% të energjisë që konsumon.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Kush kurseu më shumë vjet? Kryeqytetasit, 397 mln euro më shumë në bankë. Korçarët, 3.3 mln euro më pak

Postimi mëparshëm

Cilat qytete na “mbajnë me bukë”? Fieri, Elbasani dhe Korça! Mbulojnë 33% të konsumit vjetor të drithit, gati sa importi

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.