Ekonomi

Si ka ndikuar pandemia në tregun e punës? Papunësia rritet me 0.6%, paga mesatare bruto shkon në 54.951 lekë

0

Duket se pandemia ka goditur rëndë tregun e punës, duke ndikuar negativisht në të gjithë treguesit e tij. Këtë tregojnë shifrat më të fundit të forcave të punës të publikuara nga Instituti i Statistikave. Shkalla zyrtare e papunësisë në vendin tonë është 11.8%. Krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, tremujori i katërt i vitit 2020 regjistron një rritje me 0.6 pikë përqindje, ndërsa krahasuar me tremujorin e tretë të vitit 2020 rritja është shënuar me 0.2 pikë përqindje.

Në terma gjinorë, sipas shifrave, shkalla e papunësisë ka pësuar rritje më shumë te gratë sesa të burrat. Krahasuar me të njejtin tremujor të vitit 2019 shkalla e papunësisë për gratë është rritur me 1.1%, ndërsa për burrat me 0.2%. Shkalla e papunësisë si për meshkujt dhe për femrat është e barabartë për grup-moshën 30-64 vjeç.

Sa i përket shakllës së papunsisë sipas moshave, shqetësuese është shkalla e papunësisë për të rinjtë , e cila ka pësuar rritjen më të madhe se grupmoshat e tjera. Krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2019, shkalla e papunësisë për të rinjtë në tremujorin e katërt të vitit 2020 është 0,3 pikë përqindje më e lartë. Krahasuar me tremujorin e tretë 2020, shkalla e papunësisë për të rinjtë është rritur me 1,0 pikë përqindje. Në terma vjetorë treguesi i shkallës së papunësisë për grupmoshën 30-64 vjeç është rritur me 0.9%.

Të dhënat tregojnë se gjatë tremujorit të katërt të vitit 2020 shkalla e punësimit për popullsinë 15-64 vjeç është regjistruar 60.3% duke bërë që numri i të punësuarve të ulet me 3.4% krahasuar me të njejtën periudhë të një viti më parë.

Pavarësisht pandemisë, të dhënat e Institutit të Statistikasve tregojnë se paga mesatare bruto në vendin tonë ka arritur në 54.951 lekë gjatë tremujorit të katërt të vitit 2020, nga 53.458 lekë që ishte vitin e kaluar, duke u rritur kështu me 2.8% .

Sektori që ofron pagën më të lartë, gjatë tremujorit të katërt të vitit 2020 është sektori financiar dhe ai i sigurimit me 2.1% më i lartë sesa mesatarja në nivel kombëtar. Bujqësia dhe sektori i pyjeve dhe peshkimit kanë rënien më të lartë me 7.5% dhe gjithashtu rënie ka pësuar dhe sektori i ndërtimit me 1.8%. Krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit të kaluar, gjatë tremujorit të katërt 2020 paga mesatare bruto për grup-aktivitetin e Administratës publike dhe mbrojtjes; sigurimi social i detyrueshëm; arsimi; shëndetësia dhe aktivitete të punës sociale, ka rritjen më të madhe prej 4,6%.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Si i shpenzojnë familjet shqiptare lekët? Për qejf dhe për “vese” 300 mln euro më shumë në vit se arsim dhe shëndet

Postimi mëparshëm

Një shqiptar fiton vetëm 302 euro në muaj. Eurostat: 18.6 herë më pak se në Zvicër, gati 10 herë më pak se në Gjermani

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.