Ekonomi

Krahasimi i Shqipërisë me rajonin/ Jemi të parët për varfërinë. Po për PBB, papunësinë, mbështetjen sociale, inflacionin?

0

Shqipëria renditet e 5-ta për normën e papunësisë në rajon, e 3-ta për normën e PBB për frymë, e 1-a për normën e varfërisë në rajon, e 4-ta për mbeshtetjen sociale dhe e 3-ta për normën e inflacionit, referuar të dhënave zyrtare të publikuara së fundmi nga Banka Botërore. Kështu, ndërsa lexojmë ndër rreshta, shtrohet pyetja nëse duhet vendet e Ballkanit Perëndimor të konkurrojnë mes tyre apo fqinjësia e mirë është zgjidhja e dilemave të kohës. Përgjigjen sa më sipër e japin si gjithnjë shifrat, ndaj “Scan Intel” ka marrë në analizë disa nga treguesit kryesorë ekonomikë për Shqipërinë, Bosnje Hercegovinën, Maqedoninë e Veriut, Malin e Zi, Kosovën dhe Serbinë, bazuar gjithmonë në raportin e World Bank.


Papunësia totale dhe norma e papunësisë tek të rinjtë: Në krahasim me rajonin, Shqipëria sipas Bankës Botërore, është në pozita më të forta vetëm se Serbia 11%, me përkatësisht 11,5% të papunë në raport me popullsisë. Kosova ndërkohë projektohet si vendi me numrin më të lartë të të papuneve gjithsej në rajon me 24,5%.Kjo shifër i referohet vitit 2020, pasi vlera për 2021 mungon në raportin e Bankës Botërore. Për Bosnjen, kjo normë fiksohet në 17,4% mbi % e popullsisë-së, për Malin e Zi në 16,6% dhe për Maqedoninë e Veriut në 15,7%.

PBB për frymë: Sipas të dhënave të Bankës Botërore, për vitet 2019-2021, PBB për frymë për vendin tonë prek vlera nga $15,393 në $17,245 në vit. Malazezët mbajnë vendin e parë me 22,128$ të ardhurat për frymë të ndjekur nga qytetarëe e Serbisë me 21,243$ për frymë në vit. Shqipëria le pas në renditjë qytetarët boshnjake dhe maqedonas me 14,110 $ dhe 13,890 $ për frymë në vit.

Shkalla e varfërisë (% e popullsisë): Me një normë pranë 22% të popullsisë në rrezik varfërie, Shqipëria mban vendin e parë në Ballkanin perëndimor. Norma për Shqipërinë është më e lartë edhe se në të gjitha vendet e tjera të rajonit, ku përfshihen: Kosova (19,4%), Maqedonia e Veriut (17,2%), Mali i Zi (16,2%) dhe Serbia (9,8%). Ndërkohë, mesatarja e Bashkimit Europian për popullsinë në rrezik varfërie fiksohet pranë 21.1%.


Mbështetja Sociale: Referuar të dhënave të sipërpërmendura për vitin 2021, 12,6% e personave që jetojnë në Shqipëri, përfitojnë nga mbështetja sociale shtetërore. Krahasuar me shtetet e tjera të rajonit të Ballkanit Perëndimor, vendi ynë renditet në vend të katërt nga gjashtë të tilla. Pra, ofron një mbështetje të ulët sociale krahasuar me vendet e tjera të rajonit. Normën më të lartë e mban Bosnje Hercegovina me 19,8% ndaj Prodhimit të Brendshëm Bruto, e ndjekur nga Maqedonia e Veriut me 16,9%. Po të shohim me tej në rajon, Serbia ruan gjithashtu një normë të lartë të popullsisë që përfiton nga mbeshtetja sociale, me 13,6%. Me shifrën më të ulët te mbeshtetjes sociale, 7,4%, regjistohen qytetarët e Republikës së Kosovës.

Inflacioni: Shifrat tregojnë se vitet 2019-2021 regjistrojnë një vlerë në rritjë të inflacionit për të gjitha vendet e Ballkanit perëndimor, pasojë kjo edhe e ngjarjeve që po ndodhin aktualisht në botë. Kosova ka pësuar rritjen më të lartë të nivelit të pergjithshëm të çmimeve nga 0,2%-3,4% vetëm këto tre vite. I njëjti fenomen, duket se ka ndodhur dhe në Serbi me një luhatje 1.6%-4%, e ndjekur nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Bosnja dhe Mali i Zi.Theksojmë se viti 2021, ka shenuar një rritje të ndjeshme të nivelit të çmimeve për të gjitha vendet e rajonit.

Të ndodhur në të njejtën anije, atë të së mirës së përbashkët, sna mbetet gjë tjetër veçse bashkëpunimit socio-ekonomik, integrimit rajonal dhe europian si elemente kyç në kontekstin e rimëkëmbjes ekonomike nga efektet negative të pandemisë.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Sa na kushton “qejfi”? Një familje shqiptare shpenzon 16 mijë lekë çdo muaj për argëtim, Tiranasit të parët

Postimi mëparshëm

Turizmi me rritje për të gjashtin muaj radhazi/ Hotelet regjistrojnë 51 mijë netë qëndrime më shumë

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.