Ekonomi

Inflacioni, në 3.8% sipas Eurostat / Norma e njejtë me atë të dhjetorit, çmimet rriten më pak se në Europë

0

Metodologjia e “EUROSTAT” për matjen e ndryshimit të çmimeve të konsumit, tregon se gjatë muajit janar 2022, inflacioni në vendin tonë regjistrohet në 3.8%. Nga ana tjetër sipas metodologjisë së Institutit të Statistikave, kjo normë fiksohej në 3.7%. Krahasuar me muajin dhjetor, ky tregues ka mbetur i pandryshuar sipas Agjencisë Europiane të Statistikave, por edhe sipas Instat. Shifrat sinjalizojnë se kjo normë e matur sipas Eurostat, e vendos Shqipërinë ne vend të pestë nga fundi, mes 27 vendeve në total. Nga ana tjetër, mesatarja e rritjes së çmimeve në Bashkimin Europian, për muajin janar të vitit 2022, fiksohet në 5.6%, nga 5.3% që ishte në muajin dhjetor. Në vend të parë, me rritjen më të lartë, gjejmë të pozicionuar Lituaninë dhe Estoninë, ndërsa në fund është pozicionuar Zvicra.

Ndryshimi vjetor i IHÇK sipas Shteteve, Janar 2022

Rritja më e madhe e çmimeve prej 7,2% vërehet në grupin “Ushqime dhe pije joalkoolike”, pasuar nga grupet “Transporti” me 5,7%, “Komunikimi” dhe “Argëtim dhe kulturë” me 3,1% secili, “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 3,0%, “Hotele, kafene dhe restorante” me 2,7%, “Pije alkoolike dhe duhan” me 1,3%, “Veshje dhe këpucë” me 0,6%, “Mobilim, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje” me 0,3% dhe “Shërbimi arsimor” me 0,1%. Nga ana tjetër çmimet e grupit “Mallra dhe shërbime të ndryshme” u ulën me 0,6%, pasuar nga grupi “Shëndeti” me 0,4%.

Në muajin Janar 2022, ndryshimi mujor i matur nga Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit është 1,5%. Ky ndryshim është ndikuar kryesisht nga rritja e çmimeve të grupit “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 3,9%, pasuar nga grupi “Transporti” me 0,9%, “Pije alkoolike dhe duhan” me 0,6%, “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” dhe “Mobilim, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje” me 0,4% secili, “Hotele kafene dhe restorante” me 0,2%. Nga ana tjetër çmimet e grupit “Veshje dhe këpucë” u ulën me 0,3%.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Cilët janë tatimpaguesit më të mëdhenj në Shqipëri? “BKT”, “BALFIN”, “KASTRATI”. 10 më të mëdhenjtë derdhën 37.4 mln euro në arkat e shtetit, 16% të totalit

Postimi mëparshëm

Sa shpenzon Shqipëria për mbrojtjen? Vetëm $77 për frymë, ndër 4 vendet e fundit në Europë

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.