Ekonomi

Eksportet drejt “thyerjes” së 2018-ës! 5-mujori i parë i vitit i gjen në 142 mld lekë, mbi rekordin historik

0

Tregtia e jashtme vazhdon rimëkëmbjen pas krizës së shkaktuar nga pandemia. Kështu, shifrat zyrtare të majit tregojnë se, eksportet u rritën me 52.7% në terma vjetorë, për të prekur shifrën e 33 mld Lekëve. Krahasuar me prillin 2021 ndërkohë, rritja regjistrohet në 14.5%. Edhe për importet, shifrat duken pozitive, në rritje si në terma vjetorë ashtu edhe në terma mujorë. Importet regjistrohen në rritje me 38.4% krahasuar me majin 2020, dhe në rritje prej 1.6% krahasuar me muajin paraardhës, duke prekur shifrën e 62 mld lekëve. Defiçiti tregtar gjatë majit ka arritur në 29 mld lekë, në rritje vjetore prej 25.1%, dhe në ulje me 15% krahasuar me muajin paraardhës.

Sa i përket 5 muajve të parë të këtij viti, eksportet regjistrohen në 142 mld lekë, në rritje me 38.6% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, ndërkohë që importet fiksohen në 287 mld lekë, në rritje me 30.9%. Në të dyja rastet bëhet fjalë për shifrën më të latë gjatë 4 viteve të fundit. Madje, në rastin e eksporteve, edhe më e lartë se 5-mujori i parë i 2018-ës. Këtë vit, Shqipëria regjistron rekordin më të lartë historik sa i përket eksportvee në total, prej 310 miliardë lekësh gjatë të gjithë vitit. Me jëtë ecuri, ky vit duket se do ta tejkalojë rekordin e 2018-ës.

Ndërkohë, sa i përket kontributit të grupeve kryesore në rritjen e eksporteve, lëndët djegëse minerale dhe materialet e ndërtimit zënë dy vendet e para, me rreth 18 pikë përqindje. I vetmi zë me kontribut negativ është ai i ushqimeve, pijeve dhe duhanit, me një konribut prej -0.2 pikë përqindje. Nga krahu tjetër, te importet, kontribut pozitiv në rritjen vjetore prej rreth 38% ka dhënë grupi i makinerive, i ndjekur nga materialet e ndërtimit.

Gjatë këtij pesë mujori, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritjen më të madhe të eksporteve, në krahasim me një vit më parë, janë: Italia (32,5%), Kosova (72,2%) dhe Spanja (30,2%). Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Mbretëria e Bashkuar (29,4%) dhe Ukraina(35,5%). Pesëmujori i importeve sipas vendeve partnere ndërkohë, evidenton Italinë, Turqinë dhe Greqinë si vendet me rritjen më të madhe, dhe Zvicrën me Ukrainën si vendet partnere me rënien më të madhe.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Bashkia Lezhë dhe Kamëz me rënien më të madhe të të ardhurave gjatë pandemisë, Mallakastra dhe Vora për shpenzimet

Postimi mëparshëm

Rriten shitjet me pakicë me 3.6% në T1 2021 krahasuar me T1 2020. Ushqimet, pijet dhe duhani i vetmi zë në rënie

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.