Ekonomi

Rritet me 36.4% numri i leje të ndërtimit, gjatë tremujorit të parë të vitit jepen 251 leje

0

Numri i lejeve të ndërtimit e ka nisur me rritje vitin 2021. Mbështetur në të dhënat nga Instituti i Statistikave mbi “Lejet e Ndërtimit” në tremujorin e parë të këtij viti, shohim se u dhanë 251 leje, një rritje me 36.4% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, i cili regjistroi 184 leje. Kjo rritje mund të jetë tendencë edhe e ndërtimeve që po bëhen si pasojë e rindërtimit nga tërmeti. Të njejtin ndryshim ka pësuar edhe treguesi i sipërfaqeve të lejeve të ndërtimit, i cili vjen në rritje me 79.7% këtë tremujor nga 333 645 m2 i miratuar në 2020-ën në 599 446 m2 gjatë këtij viti. Në tremujorin e parë të vitit 2021 vlera e përafërt e leje të ndërtimit miratuar për ndërtesa dhe punimë inxhinierike është 26,6 mld lekë dukë shënuar po ashtu një rritjëe me 98,9%.

Numri i lejeve dominohet nga ndërtimet rezidenciale, kryesisht nga ndërtesa me një kat ose me dy kate, por tendenca e ndërtimeve të reja prej vitesh është pozitive edhe në sektorin e biznesit. Nga të dhënat e marra në shqyrtim shohim se nga 251 leje gjithsej 174 janë dhënë për ndërtime rezidente dhe 77 janë dhënë për ndërtesa jo rezidente. Mes lejeve për ndërtesa jo rezidente, numrin m ëtë madh të lejeve e regjistrojnë ndërtesat industrial me 32 leje.

Po të flasim mbi lejet e ndërtimit sipas qarqeve, shohim se për tremujorin e parë të vitit 2021 qarku me më shumë leje është kryeqyteti i ndjekur nga qarku i Durrësit. Nga ana tjetër qarqet me numrin më të vogël të leje të ndërtimit rezultojnë qarku i Dibres me vetën 3 leje ndërtimi, i ndjekur nga qarku I Gjirokastrës me 5 leje.

*Material i përgatitur nga SCAN INTELLIGENCE UNIT. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Të parët në rajon për akomodim dhe ushqim. Kemi më shumë ndërmarrje edhe se Serbia, por zhgënjejmë me bujqësinë, artin shkencën

Postimi mëparshëm

Shqiptarët, pak të shqetësuar për krimin financiar, – Anketa e RCC: vetëm 59% e konsiderojnë të rëndësishme, norma e dytë më e ulët në rajon

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.